Settings

Hogyan működik és milyen lehetőségek vannak a CinProCaS szoftver és applikációban.

Az alábbiakban pontokban összegezzük a Applikáció fontosabb tudnivalóit és használatát. Az ismertető elolvasása után már csak a fantáziád szükséges ahhoz, hogy elkészítsd saját filmed részletes tervezetét!
Ismerkedj meg a filmedhez szükséges korlátlan lehetőségek alkalmazásával!

Step 1. Az adatok kitöltése:

Az első feladat a film/produkció címe, dátuma és a Script No. ablakok kitöltése. Fontos tudni, hogy a Script No. számozás adja majd a lapok sorrendjét, tekintettel arra, hogy nem sorrendben születnek a jelenetek beállításainak leírásai. A beírt adat átírható új számozásra, így az utolsó pillanatban is felcserélhető bármelyik kitöltött oldal. A Frame szám és a Formátum ablakok kitöltésével minden oldalon megjelenik a beírt adat, ami oldalanként megváltoztatható, ha eltérést kívánunk jelezni a felvételnél. A Felvételi formátum ablak is az első beírás adatát viszi tovább, de ez is megváltoztatható ha el kívánunk térni egy-egy jelenet felvételénél a produkció kiválasztott rendszerétől. A Scene ablak a meglévő forgatókönyv oldalához igazítható, így ezen az ablak információn keresztül tudjuk azonosítani melyik már elkészült, megírt forgatókönyv oldalához tartozik a jelenet amelyet ki kívánunk tölteni.

Step 2. A táblázatok és benne lévő adatok használata:

Bizonyos ablakok előre beírt adatokat is tartalmaznak a könnyebb és gyorsabb használat érdekében. Minden benne lévő adat tetszőlegesen bővíthető a saját felszerelésünk, vagy a bérelt vagy az időközben megjelent új rendszerek használat érdekében. Ilyen ablakok az Frame, Format, Rec.Form, “A-B-C” Cam, Film Stock, Film Rating, Footcandles, Lux, Kelvin, Mired, Shot, Lens, Filter, Focus, T-Stop, Camera height, Shutter, Camera distance, Fps, Camera move.

Step 3. Két funkciós ablakok és az adatbázisok:

A két funkciós ablakok például a Film Stock amely ha nem filmre történik a forgatás átváltható a bennük lévő adatbázissal együtt a használni kívánt Recorders funkcióra, amely digitális rögzítési formátumokat kínál. A Format ablak is két tartalmat kínál. Az egyik a képformátum, pl. 1:2,40 vagy a digitális felvételeknél a felvételi képméret, például 1920×1080. A két funkciós ablakok közé tartozik a Frame és az Fps ablakok is, amik választhatóak például filmes, 24 Frame illetve 50P digitális kijelzéssel is. A két funkciós ablak a Film Rating is, hiszen választhatók EI/ISO, ASA, DIN, GOSZT, WESTON, SCHEINER és BSI értékek is. A kétfunkciós ablakok között meg kell említeni a Footcandle és Lux, valamint a Kelvin és Mired összefüggő adatait is. Amikor beírjuk a Lux vagy a Footcandle adatait, mivel a két ablak értékei összefüggő értékek a másik ablak adata a megadott értékre vált. Ugyanez érvényes a Kelvin és a Mired ablakok értékeire is, hiszen ezek is összefüggő értékek.

Step 4. A fotó ablak használata, képbeillesztések és fényképező, valamint a képméretek:

A Fotó ablak használatakor beilleszthetünk már meglévő a telefonunkon lévő fotót, készíthetünk a telefonunk fényképezőjével új képet, amit beilleszthetünk, valamint rajzolhatunk egy gyors skiccet is. A Format ablakban megadott képméretben fog megjelenni a készített fotó is. A Format ablakban lévő adat átállításával megváltozik a kép ablakban lévő kép mérete is.

Step 5. A világítás tervező ablak rajz és ikon használata:

A világítás tervező Lighting Plan ablak használatakor az ablak feletti ikonokra kattintva azok felnyílnak és lehetővé válik a kiválasztható ikonok közül a képernyőre tétele az adott alaknak, kamerának, világításnak, és ikonoknak. A vonalak és körök és az ikonok mérete és irányba forgatása tetszőlegesen változtatható. Létre tudunk hozni egyedi beállításokat és több kamerás felvétel világítás tervét is el tudjuk készíteni, ami a forgatáskor a Grip munkáját felgyorsítja és elősegíti. Ha nem akarunk az ikonokkal dolgozni, lehetőségünk van belerajzolni a kívánt beállítást, hiszen rajzfunkcióval is elláttuk a Lighting Plan ablakot. A forgatás megtervezésekor is fontos, hogy a gyártási tervben megjelenjenek az adott rajzhoz rendelt világítás eszközök és felszerelések listája, melyet betűkkel beírt szöveggel is jelezni tudunk.

Step 6. A Screenplay ablak használata:

A Screenplay ablak egy mini szövegszerkesztő, amely lehetővé teszi a már meglévő forgatókönyv egy oldalának a bemásolását, valamint a három képhez tartozó adat ablakok színeinek megfelelő szöveg átszínezését is, amely utal a plánozás, plánváltás, vágás elképzelésére. Ha nem áll rendelkezésünkre megírt forgatókönyv és a filmet most tervezzük, lehetőség van az oldalnak megfelelő forgatókönyv megírására is, amely külön is kiexportálható az adott Scene és Script No számozás jelzésével. Így lehetőségünk van egyszerre írni a forgatókönyvet és a jelenetek, beállítások, felvételek megtervezését is elvégezni. Így vizuálisan is jelezni tudjuk az elképzelésünket.

Step 7. Exportálás, Dropbox mentések és pdf nyomtatás:

Az általunk készítendő produkció automatikusan mentésre kerül az általunk megadott produkció neve alapján. Fontos megjegyezni, hogy a Dropboxba kiexportált produkciós dokumentum megnyitható iPhone, Android, MAC és a PC verzión is. A PDF formátum exportálásakor a Script No oldalszámozás alapján kerül sorrendbe a dokumentum, így figyelni kell ennek az ablaknak a számozására, mert ez adja az oldalak sorrendjét. Pdf-be kiexportálható a forgatókönyv oldala is külön, amely szintén a Script No. és a Scene adatokat is megjeleníti az adott oldalon. A Dropbox exportálásakor létrehozza a saját könyvtárát a Dropboxban és abba másolja be a dokumentumokat, Fontos, hogy a Dropboxban ne nyúljunk hozzá, csak a szerkesztő programmal kezeljük a dokumentumokat, ott ne másítsunk meg semmit, mert előfordulhat, hogy nem találja meg a program a dokumentumot.

CinProCaS Installálás…

Az első feladat a CinProCaS letöltése a Google Play vagy az iTunes áruházakból, majd az elindítás után a bejelentkezés, amely bármilyen email címmel megtehető. Fontos tudni, hogy ez az email cím kerül fel mint copyrigth jogtulajdonos minden CinProCaS oldalra minden esetben, amely nem távolítható el és nem másítható meg, így jogi védelmet is bizonyít az alkotónak. Ezért azt javasoljuk, hogy olyan email címmel regisztráljon, amely a filmprojekt elkészültekor Önnek is fontos, hogy megjelenítődjön az elkészített filmprojektben. A bejelentkezéskor fontos, hogy olvassa el és fogadja el a felhasználási és az adatkezelési feltételeket. Ezekből tájékozódhat, hogy hogyan és milyen adatait tároljuk és mennyi időre lehet megvásárolni a CinProCaS applikációt, valamint meddig vállalunk garanciát az adatai megőrzésére és milyen lehetőségei vannak harmadik féllel történő jogvita esetén.

kep01

CinProCaS Start…

Elindítás és a felhasználási feltételek elfogadása után a CinProCaS 1.0 két lehetőséget kínál fel Önnek. Az egyik, hogy választhatja a FilmProjekt fülön keresztül a teljes forgatókönyv elkészítését, vagy a Cinematography Cardot választva lehetősége van Cinamatography Card oldalakat létrehozni, amely majd később beilleszthető a Film Projektbe is, ha azonos nevet/címet ad a Film Projektnek. Ezeket az oldalak a Film Projektben “B” “C” “D” stb jelöléssel kerülnek a Script No. jelzés után. után az első feladat a film/produkció címe, dátuma és a Script No. ablakok kitöltése. Fontos tudni, hogy a Script No. számozás adja majd a lapok sorrendjét, tekintettel arra, hogy nem sorrendben születnek a jelenetek beállításainak leírásai. A beírt adat átírható új számozásra, így az utolsó pillanatban is felcserélhető bármelyik kitöltött oldal. A Frame szám és a Formátum ablakok kitöltésével minden oldalon megjelenik a beírt adat, ami oldalanként megváltoztatható, ha eltérést kívánunk jelezni a felvételnél. A Felvételi formátum ablak is az első beírás adatát viszi tovább, de ez is megváltoztatható ha el kívánunk térni egy-egy jelenet felvételénél a produkció kiválasztott rendszerétől. A Scene ablak a meglévő forgatókönyv oldalához igazítható, így ezen az ablak információn keresztül tudjuk azonosítani melyik már elkészült, megírt forgatókönyv oldalához tartozik a jelenet amelyet ki kívánunk tölteni.

kep02

Project Frame Rate and Format:

Project Frame Rate and Format

kep03

Recording: Film or Digital:

Recording: Film or Digital

kep04

Photo and Template and Galery:

Photo and Template and Galery

kep05

Shot Data:

Shot Data

kep06

Lighting Settings:

Lighting Settings

kep07

Lighting Plan:

Lighting Plan

kep08

Screenplay Page:

Screenplay Page

kep09

Special Effect and Sound Description:

Special Effect and Sound Description

kep10

Copyrigth by…

Copyrigth by

kep11

Print & Export:

Print & Export

kep12